Recept - witlof schotel

Afbeeldingsresultaat voor witlof schotelEen recept dat mijn oma vroeger vaak maakte met de kerst.
En ook gelijk een recept dat mij daar altijd aan zal doen denken.
Zelf heb ik deze ook leren maken van mijn oma en het is een echt winters recept.
Namelijk Witlof schotel.
Vrij makkelijk te maken, maar erg lekker en perfect voor de winter.
Het recept!
Ingrediënten
10 stronken witlof
20 plakken ham
20 plakken kaas
600 gr kruimige aardappels
verse bieslook
30 gr boter
250 gr creme fraiche
scheutje melk
peper en zout
Geraspte kaas
 
Bereiding
Breng een pan water aan de kook en kook de aardappels in ca 15 min gaar. 
Giet ze af en stamp ze fijn. 
Voeg de creme fraiche toe, boter, peper, zout en een scheutje melk en pureer tot een puree. 
Snijd de bieslook fijn en schep door de aardappelpuree. 
Verdeel de puree over een ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Kook de stronken witlof tot deze bijna gaar is.
Halveer de witlof en snijd de harde bittere kern er uit.
Giet af en laat goed uitlekken. 
Wikkel elke helft witlof in een plak ham en een plak kaas. 
Leg dit op de puree. 
Bestrooi de ovenschotel royaal met geraspte kaas. 
Zet de ovenschaal ongeveer 25 min in de oven. 
Gebruik eventueel de laatste paar minuten de grill voor een mooi krokant kaas korstje.
 
En je hebt een heerlijke winterse maaltijd!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Let op met verse muntthee