Tips voor het vinden van goede producten.

Vandaag wat extra tips voor wie meer wil weten over ingrediëntenlabels en hoe je die kunt gebruiken om gezichts(reinigings) producten te kiezen...
...
Kies een product dat past bij je huidtype.

Respecteer jouw huidtype
Dat wil niet zeggen dat je per se een product kiest dat volgens de fabrikant geschikt is voor jouw huid.
De aanwijzing op de verpakking zit er namelijk nog al eens naast: zo zijn producten voor de vette huid vaak té aggresief, terwijl producten voor de droge huid soms ook prima door een vette huid gebruikt kunnen worden.
Lastig!
Vaak geeft het aangegeven huidtype op de verpakking een  goede indicatie, maar kloppen doet het dus niet altijd.

Maar hoe weet je dan wel wat bij jouw huidtype past?
Dit is een kwestie van proberen en het leren begrijpen van ingredienten-lijstjes, hierover later meer.
Maar neem als vuistregel dat een (zeer) droge huid vaak beter af is met een melk of crème waarbij je geen of weinig water hoeft te gebruiken, terwijl een vettere of onzuivere huid vaak meer baat heeft bij een reinigingsgel of facewash die je wél met water gebruikt. Een normale huid zonder puistjes kan in principe allebei gebruiken, kies dan wat je het fijnst vindt.

Schroom overigens niet om gewoon een proefje te vragen in de winkel, óók van reinigers!
Zo kun je miskopen voorkomen...

Het label checken...
Irriterende stoffen zoals citroen-extracten, menthol-achtige stofjes en teveel parfum zijn voor geen enkele huid goed, maar zeker een gevoelige huid kan hiervan van slag raken. Heb je een gevoelige huid, koop dat niet automatisch een product dat wordt aangeprezen voor de gevoelige huid, maar kies er een die past bij je huidtype (vet of droog) en bekijk het label om te zien of er geen grote hoeveelheden alcohol, parfum of vruchtenextracten inzitten.
Hoe eerder ze in de lijst staan, hoe meer er van in zit!
Het is namelijk een regel dat producten op het label staan vermeld in volgorde van aanwezigheid: daarom staat Aqua (water) vaak ook als eerste op de lijst.
Irriterende stofjes achterin de lijst kunnen dus minder kwaad dan wanneer ze in het midden of zelfs in het begin staan vermeld...

Bovendien geldt vaak de regel: hoe simpeler (korter) de ingrediëntenlijst, hoe kleiner in het algemeen de kans is op een allergische reactie!

Jouw persoonlijke criteria...

Moet je dan gelijk alles vermijden waar zogenaamd 'slechte' stoffen inzitten?
Dit zou natuurlijk ideaal zijn maar zo makkelijk is het helaas niet.
Ten eerste zijn er te veel stofjes om op te noemen waar tegenstrijdige verhalen over bekend zijn; ten tweede bestaat er niet zoiets als hét perfect product en daarnaast is iedere huid anders en heeft iedereen andere wensen en eisen.

Wel kan het helpen om een lijstje voor jezelf te maken met welke stoffen je liever zou vermijden.
Zo'n lijstje kun je maken aan de hand van informatie die je bijvoorbeeld op het internet vindt.
Lees verschillende artikelen over cosmetica ingrediënten en ga voor jezelf na wat jij relevant vindt.
Over iedere denkbare stof is haast wel iets negatiefs te vinden dus als je die allemaal zou willen vermijden is daar geen beginnen aan!
Maar je kunt je bijvoorbeeld voornemen dat als drie heel verschillende bronnen (bijvoorbeeld uit de natuurcosmetica-hoek, medische hoek en nog een andere bron) alledrie een ingrediënt als slecht of irriterend beschrijven, dat je deze ingrediënten gaat vermijden...

Neem je lijstje mee als je nieuwe producten gaat kopen, dit zal je helpen!
Overigens is het wel handig om eraan te denken dat je een reinigingsgel weer afspoelt: parfum en etherische olien (die bekend staan al huidirritanten) zijn in een reinigingsgel dus minder schadelijk dan wanneer ze in je dagcrème zitten, die de hele dag op je huid blijft!

Met een korreltje zout...
Tot slot geldt natuurlijk nog: gebruikscomfort!
Heb jij je favoriete product gevonden maar blijkt er een stofje in te zitten dat niet echt ideaal is?
Weeg voor jezelf af hoe erg je dat nu vindt.
Als het product gewoon goed voor je werkt, is switchen waarschijnlijk helemaal niet nodig.
Alle producten die worden verkocht in Nederland voldoen immers aan regelgeving, dus écht heel slecht voor je gezondheid zal een product niet gauw zijn.

Desondanks: wéét wat je koopt en lees je labels!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Let op met verse muntthee

wat is het verschil tussen eyeliner, oogpotlood & gelliner?