Doorgaan naar hoofdcontent

Houdbaarheid van je make-up

Make-up producten hebben net als voedsel een bepaalde houdbaarheidsdatum.
Het is dan ook belangrijk om regelmatig je stash schoon te maken en te kijken of producten nog goed zijn (of juist niet meer).
Maar hoe lang is make-up nu houdbaar?
 

Dit verschilt per verpakking, of het een back up is die nog nooit is open geweest ( er zijn dan immers nog geen bactererien, zuurstof e.d bijgekomen) of juist een product dat je vaak gebruikt.
Het volgende is een globale richtlijn.

 Teint
 • Foundation: dit product blijft ongeveer een jaar goed. Gebruik het liefste een foundation met een pompje, dit met het oog op de bacteriën. Wanneer de foundation toch in een potje zit, gebruik dan een spateltje.
 • Concealer: na ongeveer een jaar mag je ook dit product wegdoen! Gebruik de concealer niet gelijk op een puistje, maar gebruik ook hiervoor een wattenstaafje. Anders is de stick een grote bron van bacteriën.
 • Blush/Poeder: deze producten zijn ongeveer twee jaar houdbaar. Maak eens in de maand je gezichtskwasten goed schoon met bijvoorbeeld babyshampoo. Hierdoor voorkom je dat de blush/poeder sneller slecht wordt.
 

Ogen
 • Oogschaduw: een oogschaduw kun je twee jaar gebruiken. Pas wel op bij bijv een oogontsteking: vernieuw dan alle make-up rondom je oog!
 • Oogpotlood/Eyeliner: deze producten blijven ongeveer twee jaar goed. Voor het oogpotlood: slijp het regelmatig! Dit verwijdert ook weer eventuele bacteriën.
 • Mascara: dit product is maar drie maanden houdbaar. Gebruik je deze langer? Dan is een kans op een oogontsteking groot.
Lippen
 • Lippenstift: dit product blijft gemiddeld anderhalf jaar goed. Daarna vergroot het de uitdroogbaarheid van je lippen. Haal af en toe even een tissue langs de lippenstift om deze zo schoon mogelijk te vegen.
 • Lipgloss: na ong zes maanden heeft de lipgloss z'n beste tijd wel gehad.Al merk je het vaak sneller aan de geur of deze nog goed is of niet.
 • Lippotlood: dit product is ongeveer twee jaar goed. Wel moet je het potloodje af en toe slijpen!
Nagellak
 • Nagellak blijft ongeveer twee jaar houdbaar. Wel goed het flesje sluiten, anders droogt deze sneller uit.
 Dit zijn meer richtlijnen.
Zelf let ik er altijd op of de substantie nog goed is en of de geur nog hetzelfde is.
Want vaak kunnen veel make-up producten toch langer mee dan op de verpakking staat aangegeven.

Reacties

 1. Ik let er ook niet al teveel op! Ik heb nagellak van 10 jaar oud die nog perfect is! Inderdaad net wat jij zegt de substantie en de geur in de gaten houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig overzichtje! Ik denk alleen dat de meeste producten toch wel wat langer mee kunnen, op mascara na dan misschien. Het is inderdaad vooral de substantie en geur blijven checken!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten van deze blog

Catrice LE Travellight Story

Cruise Collecties van bekende ontwerpers combineren maritieme elementen met de trends van de jaren ’50. De reisproducten van de limited edition Travelight Story, die verkrijgbaar is in juli, zijn hier geheel op geinspireerd en dit is terug te zien in de make-up. Kijk je mee?

Waarom het leuk is dat de zomer voorbij is...

Yes, de zomer is eindelijk voorbij. De herfst is mijn favoriete seizoen, op de winter na dan. Heerlijk weer de herfst en straks de winter. En omdat ik er zo blij mee ben, maar waarschijnlijk sommigen van jullie niet, een aantal redenen waarom het leuk is dat de zomer voorbij is!

Video - Herfst roomtour

In deze video laat ik jullie zien welke herfstdecoraties ik in mijn kamer heb neergezet. Het is misschien vele malen minder dan vorig jaar, maar ik vind het nog steeds een erg gezellige herfstsfeer in mijn kamer. Kijk mee naar mijn video!