Return to Sender en HEMA 5 jaar
HEMA en Return to Sender verkopen inmiddels al vijf jaar producten met een goed verhaal. Samen delen HEMA en Return to Sender de doelstelling producenten uit de armste regio’s in de wereld aan een afzetmarkt te helpen. Hiermee krijgen deze producenten een kans op een betere toekomst. De winst die Return to Sender maakt, wordt geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan een duurzame economische ontwikkeling in de regio’s van herkomst. Om dit jubileum te vieren hebben de vrouwen van Amacoração, één van de producentengroepen uit Brazilië een speciale mini versie gemaakt van bekende kersthangers uit eerdere collecties.
Vanaf maandag 29 oktober a.s. zijn deze mini kersthangers en overige bekende en nieuwe Return to Sender (cadeau)artikelen in alle HEMA filialen en online verkrijgbaar.
De samenwerking met de makers van de mini kersthangers is een goed voorbeeld van de continuïteit van samenwerkingen die HEMA en Return to Sender met de producenten proberen aan te gaan, met als doel ze verder te helpen op weg naar zelfstandigheid. Vanaf de start in 2007 zijn de feest- en tassenhangers niet meer weg te denken uit de Return to Sender collecties bij HEMA. De producent van de hangers ging van start met een groep van ongeveer 10 vrouwen bij iemand thuis. Inmiddels verdienen meer dan 135 vrouwen hun eigen geld met het maken van de hangers en heeft de vrouwengroep zich verder kunnen professionaliseren.
mini-kersthangers (Brazilië)
Deze mini-kersthangers zijn gemaakt door de mensen van Amacoração, een groep samenwerkende vrouwen in de favela’s van de stad Recife in Brazilië. Amacoração is opgericht door en voor vrouwen om een zelfstandig bestaan op te bouwen en te ontsnappen aan de dagelijkse ellende in de sloppenwijken.
Dankzij de verkoop van tas- en kersthangers in de afgelopen jaren hebben inmiddels meer dan 135 vrouwen hun leven een positieve draai kunnen geven en verdienen ze hun eigen geld.
Ter gelegenheid van de vijfjarige samenwerking tussen HEMA en Return to Sender, hebben de vrouwen voor deze editie de leukste vijf kersthangers van de afgelopen jaren in mini-versie geproduceerd.
|
kersthanger (Bangladesh)
Deze kersthanger is gemaakt in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Babul en zijn medewerkers kopen materialen op de markt en maken er kleurrijke producten van, zoals deze kersthanger. Oorspronkelijk gebruiken de Bangladesen het materiaal om er hun lokale fietstaxi’s – riksja’s – mee te versieren. Babul is een van de velen die vanuit het platteland van Bangladesh hun geluk kwamen zoeken in de stad. Dankzij zijn ondernemersgeest en creativiteit is het hem gelukt om voor zichzelf en zijn medewerkers een bestaan op te bouwen. In de werkplaats van Babul werken inmiddels 10 mannen.
|
set papieren hangers (India)
Deze papieren hangers zijn gemaakt door Gautam Nathany en zijn medewerkers. In het maharadja stadje Jaipur, in India, begon hij met het maken van papieren producten. Hij startte in de kelder van zijn ouders, maar dankzij een goede koopmansgeest en zijn innovatieve manier van werken heeft hij zijn organisatie kunnen uitbreiden. Momenteel werken er circa 84 mensen, die met de handgemaakte producten hun eigen inkomen verdienen. De hangers zijn gemaakt van restanten handgeschept papier. Dit zijn overblijfselen van de productie van andere producten. De restanten worden op kleur gesorteerd, vervolgens verlijmd om dikte te geven en daarna worden de figuren gestanst.
|
hanger papier hart (Vietnam)
Deze papieren hanger is gemaakt in Ho Chi Minh stad, Vietnam. In een werkplaats werken daar ongeveer twintig mensen aan papieren decoratieproducten, zoals deze hangers. De werkplaats is in 2006 opgericht. Doordat de werkplaats is aangesloten bij de koepelorganisatie Mai Vietnamese Handicrafts, heeft deze producentengroep toegang tot de internationale markt. Op Vietnamese feesten en bruiloften wordt veel papierdecoratie gebruikt en de vouwtechniek die voor deze hanger is gebruikt vind je vaak terug in Vietnamese lampionnen en mandjes. De hanger is gemaakt van restanten tijdschriftpapier, afkomstig uit fabrieken die tijdschriften printen. Dankzij de productie van deze decoratieproducten kunnen de medewerkers van de werkplaats een toekomst opbouwen.
|
slinger papier (Nepal)
Deze papieren slinger wordt gemaakt door een klein papierbedrijfje dat gevestigd is in Kathmandu, Nepal. Namrata Dhakhwa richtte de organisatie op om in het door mannen gedomineerde Nepalese leven, werkgelegenheid te bieden aan vrouwen. Het papier van de slinger is gemaakt van bast van de plant ‘Lokta’ uit de Himalaya. Lokaal wordt Lokta-papier nog steeds veel gebruikt voor het opschrijven van gebedsteksten in Boeddhistische kloosters en voor officiële documenten door de overheid. Het papier is namelijk sterk en duurzaam en wordt niet opgegeten door motten en andere insecten. De papieren sterren worden door de vrouwen met de hand aan elkaar geregen. Dankzij de papierproductie genereren ze een eigen inkomen en kunnen ze bouwen aan een betere toekomst voor zichzelf en hun families.
|
Deze hangers van papier maché zijn gemaakt in de staat Kashmir, Noord-India. Hier maken circa 49 lokale ambachtsfamilies cadeauproducten van onder andere papierpulp, eco-vriendelijk hout, loodvrije verf en lak. Het productieproces begint bij het koken van de pulp,waarna het in de handmal gegoten wordt, in dit geval de hangers. Als de hangers droog zijn worden ze gelakt en beschilderd door de verschillende families. Dit precisiewerk doen de families die wat meer afgelegen wonen in hun huis. Anderen komen bij elkaar in een grote ruimte om aan de hangers te werken. Na het schilderen worden de hangers nog tweemaal afgelakt. De overkoepelende organisatie waar de families bij zijn aangesloten helpt de families onder andere bij sociale voorzieningen.
Dankzij de productie van de papier maché producten kunnen de families hun eigen geld verdienen om een toekomst op te bouwen.
|
babydekentje (Ecuador)
Dit babydekentje uit Ecuador is gemaakt van restwol. De wol wordt volgens eeuwenoude procedés gekleurd in een kleine lokaal opgezette fabriek. Door het gebruik van de restwol is ieder dekentje uniek in zijn soort. In de bergdorpen werken de lokale vakmensen aan de babydekens. Eens in de twee weken gaan ze naar het centrale verzamelpunt, waar de hoofdbreister de controle op de productie uitvoert. Dankzij de babydekentjes kunnen de medewerkers hun eigen inkomsten genereren.
|
kinderportemonnee - olifant (India)
Deze kinderportemonnee wordt gemaakt in New Delhi, India. In een familiebedrijfje vervaardigen Varun, Nishtha en nog 48 medewerkers onder andere opschrijfboekjes, fotolijstjes en portemonnees. De kleurrijke stof -restjes van gordijnen, kussens en tafellakens- wordt gekocht op de lokale markt. Daarom heeft elk olifantje een uniek dessin. Dankzij de portemonnees kunnen Varun, Nishtha en hun collega’s een toekomst opbouwen.
|
toilettasje dames (India)
Dit toilettasje wordt gemaakt in New Delhi, India. In een familiebedrijf vervaardigen Varun, Nishtha en nog 48 medewerkers onder andere allerhande mode accessoires zoals portemonnees, etuis en toilettasjes. Allereerst wordt het Ikat-patroon gezeefdrukt op de katoenen stof voor de buitenkant. Vervolgens wordt de stof op formaat geknipt, waarna het wordt voorzien van verdere decoratie. Als de basis klaar is worden de stukken in elkaar gezet. De kleurrijke stof aan de binnenkant, restjes van gordijnen, kussens en tafellakens, wordt gekocht op de lokale markt. Mede dankzij de tasjes wordt de werkgelenheid in het bedrijf bevorderd.
|
decoratief cadeaupapier (Nepal)
Dit bedrukt papier wordt gemaakt door een klein papierbedrijfje dat gevestigd is in Kathmandu, Nepal. Namrata Dhakhwa richtte de organisatie op om in het door mannen gedomineerde Nepalese leven, werkgelegenheid te bieden aan vrouwen. Het papier is gemaakt van bast van de plant ‘Lokta’ uit de Himalaya. Lokaal wordt Lokta-papier nog steeds veel gebruikt voor het opschrijven van gebedsteksten in Boeddhistische kloosters en voor officiële documenten door de overheid. Het papier is namelijk sterk en duurzaam en wordt niet opgegeten door motten en andere insecten.
|
mand (Senegal)
Deze gevlochten mand is gemaakt in een dorp nabij de stad Thiès, in Senegal. In een aantal dorpen werken ongeveer 25 vrouwen aan de productie van manden, tassen, placemats en matten. Deze mand, lokaal ‘panier’ genaamd, is gemaakt van de plant Ndiorokh. Deze plant groeit naast de rivier de Sénégal. De vrouwen maken de manden met de hand. De natuurlijke materialen van de Ndiorokh worden samengevlochten met plastic, ter versteviging van de manden. De mand is in Senegal een geliefd gebruiksartikel. Veel gezinnen leven met een groot aantal mensen in kleine ruimtes, de mand komt goed van pas om spullen in op te bergen.
De vrouwen uit de verschillende dorpen vormen samen een community. Dankzij de verkoop van de manden genereren de vrouwen een inkomen, dat ten goede komt aan de gehele gemeenschap.
|
verhaal achter het product
Elk product heeft zijn eigen verhaal en komt ergens vandaan. De Return to Sender producten hebben een wel heel bijzonder verhaal. Katja Römer-Schuurman: ‘Daarom hangen wij labels aan onze producten met dit verhaal. Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Wij zijn benieuwd wat de kopers met hun spullen doen en hebben op het label ook ruimte gemaakt waar zij hun verhaal kwijt kunnen. Zo creëer je betrokkenheid en dat werkt, we hebben al postzakken vol met verhalen mogen ontvangen.’ Kopers kunnen hun verhalen kwijt op het label dat aan de producten hangt of online op www.returntosender.nl. Return to Sender verzamelt alle verhalen en deelt deze met de producenten. De leukste, origineelste, mooiste of grappigste verhalen van daar en van hier, worden in een ‘boek vol goede verhalen’ gebundeld.
HEMA en Return to Sender
Ambachtelijke producenten uit de armste regio’s ter wereld aan een Westerse afzetmarkt helpen: dat is het doel van Return to Sender en HEMA. De producten worden mede ontwikkeld door ontwerpers van HEMA, die zich bij de totstandkoming laten inspireren door de plaatselijke cultuur, kleuren, materialen en vaak aloude technieken. De Return to Sender producten worden bij HEMA verkocht tegen echt HEMA prijzen en zijn dus voor iedereen betaalbaar. De winst die Return to Sender maakt, vloeit terug naar Return to Sender-projecten in de landen van herkomst.
Stichting Return to Sender, een initiatief van Katja Römer-Schuurman, wil door de verkoop van bijzondere producten met een goed verhaal een duurzame ontwikkeling tot stand brengen in de armste gebieden van de wereld. En op deze manier een bijdrage leveren aan het bestrijden van armoede in deze landen. “Samen met HEMA drijft Return to Sender handel met een goed verhaal! We ontwikkelen te gekke producten, stuk voor stuk met een bijzondere achtergrond. Door de orders die we plaatsen zorgen we voor een economische impuls in de regio’s van herkomst en daarnaast kunnen we met de winst nieuwe projecten starten.” aldus Katja Römer-Schuurman.
HEMA is vanaf 2007 betrokken als founding father van de stichting Return to Sender. De eerste collectie lag in najaar 2007 in de Nederlandse vestigingen van HEMA. Wil je meer weten over de projecten, kijk dan op returntosender.nl
Echt een leuk concept van HEMA en de producten zijn ook erg mooi, een beetje zoals een Oxfam in de HEMA nietwaar?
BeantwoordenVerwijderen